IN MEMORIAM RÁDAY MIHÁLY

 

A Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány kuratóriuma mély megrendüléssel értesült Ráday Mihály halálhíréről. A közvélemény által szélesebb körben televíziósként, operatőrként, elkötelezett budapesti városvédőként ismert Ráday Mihály a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány kuratóriumának egyik legrégebbi tagja is volt egyben.


A vasúthistória ügyével még az 1980-as évek végén került kapcsolatba, amikor a MÁV História Bizottság akkori elnökével, dr.Heller Györggyel készített interjút a nem sokkal korábban megindult nosztalgiaüzemről, és annak egyik bázisáról, a MÁV budapesti Hámán Kató Vontatási Főnökségről, vagyis a mai Vasúttörténeti Parkról. 


Következő években is vissza-visszatért az Északi Vontatási Főnökség sorsára, hiszen Közép-Európa egyik legnagyobb vasúti komplexumát és egyben ipartörténeti emlékét az 1990-es évektől a megszüntetés és felszámolás veszélye fenyegette. Kamerájával rögzítette a helyszín egyre romló állapotát, és a MÁV História Bizottsággal karöltve az "Unokáink sem fogják látni..." című műsorában népszerűsítette annak a gondolatát, hogy a vasúti "skanzen" a volt Északi Vonatási Főnökség területén kerüljön kialakításra. Amikor az ilyen irányú döntés végül megszületett, attól kedve az  "Unokáink sem..." adásaiban rendszeresen beszámolt a munka előrehaladásáról.


Ezek után szinte természetes volt, hogy mint "civil" tagot meghívták, hogy az 1999-ben  létrejött Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány kuratóriumának tagja legyen. A Kuratórium munkájában az elmúlt 21 évben rendszeresen, igen aktívan  részt vett, és minden felmerülő kérdésről határozott véleményt formált, javaslataival hozzájárult a Vasúttörténeti Park fejlesztéseihez.


Nyugodjék békében, emlékét megőrizzük!